Aika haastaa ay-liikkeen toimintatavat

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili
Nuoret

Juhannusviikon Demokraatissa oli palkansaajakeskusjärjestöjen puheenjohtajien haastattelu, jossa pohdimme ay-liikkeen nykytilaa, tulevaisuutta ja saavutuksia.

Elämme Suomessa yhtä historiamme kovinta murrosvaihetta, jolle on tyypillistä vauhti. Kaikki tapahtuu nopeasti ja me oikeastaan edellytämmekin sitä. Muutokset koskettavat kaikkea: työ- ja yksityiselämää, yhteiskunnan rakenteita, puolueita, kansalaisjärjestöjä, kirkkoa, toimintatapoja ja elämäntyyliä.

Muutoksen kohteena on myös ay-liike

Muutoksen kohteena on myös ay-liike. Sitä tuntuu monen olevan vaikea tunnustaa, vaikka sen tunnistaisikin.

Varttuneemmat polvet ovat aina suhtautuneet nuoriin varautuen. Usein sorrumme kuittaamaan nuorten ajatukset toteamalla, että ”kun minä olin nuori, ei tullut kuuloonkaan”.

Tämän ajan nuori ei ole samanlainen kuin sota- tai pula-ajan nuori, ei myöskään sotien jälkeisen kiivaan jälleenrakentamisen nuori tai trendikkään 1980-luvun juppinuori – puhumattakaan 1990-luvun lamavuosien nuorista. Tämän päivän nuoren erottaa heistä muun muassa hyvä koulutus tai ainakin mahdollisuus siihen, moderni tietotekniikka internet-sovellutuksineen, huikea kansainvälisyys ja maapallon ”kutistuminen”. Tämän kehityksen kääntöpuolelta löytyvät muun muassa työelämän pirstaloituminen silpputöineen, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen.

Tämän kehityksen kääntöpuolelta löytyvät muun muassa työelämän pirstaloituminen silpputöineen, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen.

Mitä nuori tänään ajattelee? Hän on samanaikaisesti yhteisöllinen ja individualisti, hän voi kuulua ammattiliittoon, mutta ei halua toimia ay-liikkeessä tai sitten hän ei halua kuulua liittoon. Hän uskoo itseensä enemmän kuin siihen, että joku järjestää hänen asiansa. Hän haluaa tehdä töitä ja mieluusti sellaisia, joilla on jokin suurempi merkitys kuin pelkkä palkka.

Hän ei usko elinikäiseen työsuhteeseen yhden työnantajan palveluksessa vaikka haluaisikin. Hän tietää, että koko elämä on pysyvää muutosta ja hänen on varauduttava uuteen muutokseen tietämättä, mitä se koskee tai miten se häneen vaikuttaa.

Hän haluaa yhtä aikaa seikkailua ja turvaa, kampanjoida ja boikotoida. Hän ei välttämättä lue sanomalehtiä vaan kirjoittaa joka aamu oman lehtensä haluamistaan artikkeleista sosiaalisessa mediassa ja jakaa sen ystävien kesken.

On käännettävä katse peruutuspeilistä eteenpäin

Tämän päivän ammattiosastot, nuorisoseurojentalot ja työväentalot ovat verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Ne ovat kaikkien saavutettavissa, jos vain oikein oivallamme. Tämä asettaa suuren haasteen ay-liikkeen toimintatavoille.

On käännettävä katse peruutuspeilistä eteenpäin ja kytkettävä parkkivalojen sijasta päälle pitkät ajovalot.

Varttuneempien ay-vaikuttajien ja yhteiskunnallisten toimijoiden olisi hyvä pysähtyä kuuntelemaan nuorten näkemyksiä ja pohtia toimintansa kehittämissuuntaa.

On tärkeää tuntea ay-liikkeen kunniakas historia. Voimme olla ylpeitä saavutuksistamme, mutta se ei vie meitä eteenpäin tässä alati muuttuvassa maailmassa.

On käännettävä katse peruutuspeilistä eteenpäin ja kytkettävä parkkivalojen sijasta päälle pitkät ajovalot.

Antti Palola

STTK:n puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Demokraatti-lehdessä 4.7.2014.

Ajankohtaista

8.5.2020

Lyhennetyn työajan tuki sisällytettävissä Vihriälän yritystukimalliin

Lue
8.5.2020

Tehy: Valmiuslaki puuttuu työntekijän perusoikeuksiin – jatkolle ei ole riittävästi perusteita

Lue
7.5.2020

Perustulokokeilu kannatti, vaikka työllisyysvaikutukset jäivät laihoiksi

Lue
6.5.2020

STTK: Yhteistoimintalaki uudistettava hallitusohjelman mukaisesti

Lue
5.5.2020

Nyt on työntekijöiden vuoro

Lue
4.5.2020

Vastauksia palvelusetelin kritiikkiin

Lue
4.5.2020

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä pulmatilanteissa

Lue
30.4.2020

Palvelualat on elvytettävä palveluseteleillä

Lue