”Eikös ne liitot ole vain vanhoille?”

Kirjoittaja:

Juska Kivioja

järjestöpäällikkö

Profiili
Juska Kivioja, STTK

Vain joka toinen työelämään tuleva liittyy ammattiliiton jäseneksi. Jäseneksi ei liitytä, koska nuoret eivät koe henkilökohtaista tarvetta liittymiseen.

Nuoret kyllä arvostavat ammattiliittoja ja niiden työn tuloksia. He kokevat ammattiliittojen olevan asiantuntevia ja vaikuttavia, mutta varsinainen syy liittyä jäseneksi puuttuu. Tämä ilmenee STTK:n teettämästä tutkimuksesta.

Liiton aktiivit ja luottamusmiehet tietävät, miten merkittävä tuki ammattiliitto on työelämässä aivan kaiken ikäisille. Ammattiliitto vahvistuu vain uusien jäsenten myötä.

Aktiivien tärkeä tehtävä on luoda työpaikan uusille työntekijöille positiivinen kuva ammattiliitoista ja kertoa, miksi juuri hänen kannattaisi liittyä ammattiliiton jäseneksi. Ikään kuin ”auttaa” tekemään päätös liittymisestä ammattiliiton jäseneksi.

Luottamushenkilöt ja muut aktiivit ovat avainasemassa jäsenyyden hyötyjä arvioitaessa. STTK:n teettämässä tutkimuksessa ilmeni, että yhä useampi liittyy ammattiliiton jäseneksi, kun opiskelu- tai työkaveri sitä suosittelee. Aktiivi on tämä kaveri.

Kannustan STTK-laisten liittojen aktiiveja ja luottamusmiehiä nostamaan keskusteluun liiton jäsenyyden omalla työpaikalla aina ja erityisesti 4.-8. huhtikuuta STTK-laisen Liity liitto -viikon aikana. Jäsenyydestä keskustelu voi tapahtua esimerkiksi hauskalla yhteisellä tempauksella, yhteisen kahvitauon aikana, jakamalla tietoa työkavereille ja kehottamalla menemään verkkosivuille tutustumaan liittojen työhön. Tempauksia toivon jaettavan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #liityliittoon.

Ajankohtaista

8.5.2020

Lyhennetyn työajan tuki sisällytettävissä Vihriälän yritystukimalliin

Lue
8.5.2020

Tehy: Valmiuslaki puuttuu työntekijän perusoikeuksiin – jatkolle ei ole riittävästi perusteita

Lue
7.5.2020

Perustulokokeilu kannatti, vaikka työllisyysvaikutukset jäivät laihoiksi

Lue
6.5.2020

STTK: Yhteistoimintalaki uudistettava hallitusohjelman mukaisesti

Lue
5.5.2020

Nyt on työntekijöiden vuoro

Lue
4.5.2020

Vastauksia palvelusetelin kritiikkiin

Lue
4.5.2020

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä pulmatilanteissa

Lue
30.4.2020

Palvelualat on elvytettävä palveluseteleillä

Lue